Bewegen werkt preventief

Onze maatschappij is tot stilstand gekomen. Nederlandse werknemers zitten gemiddeld 8.9 uur per dag en zijn daarmee ‘Europees kampioen zitten’. Daarnaast spelen onze kinderen (nog) minder buiten, en is obesitas is een steeds groter gezondheidsprobleem.

We bewegen dus steeds minder, terwijl we weten dat regelmatige fysieke inspanning veel voordelen heeft voor zowel onze fysieke als geestelijke gezondheid. Zo is er ruimschoots wetenschappelijk bewijs dat laat zien dat wandelen preventief werkt tegen depressie en angststoornissen. Precies het gedrag dat we zouden moeten vertonen om onze geestelijke gezondheid op peil te houden doen we dus veel te weinig.

Buiten verander je van binnen

We moeten ons gedrag veranderen en dit systeem doorbreken. Wandelen is toegankelijk, en kan populatie breed worden uitgevoerd met een groot potentieel voor de volksgezondheid.  Opmerkelijk genoeg is niet enkel de frequentie, intensiteit of de duur van het wandelen van belang, maar ook de locatie. Wandelen in een groene natuurlijke omgeving verbetert het mentale welzijn en zorgt voor een verbetering van zowel depressieve als angstgevoelens. Bij het wandelen in een stedelijke omgeving zijn deze positieve effecten minder of niet aanwezig.

In beweging komen

De Walk of Life neemt mensen mee naar buiten de natuur in en brengt ze letterlijk in beweging. Op 10 oktober, op World Mental Health Day, lopen de hulpverleners van Nederland voor de Walk of Life hun kantoren uit. Van 10 tot en met 13 oktober, wandelen ze elke dag in de natuur waar ze gratis een groep mensen begeleiden die een mentale hulpvraag hebben. Tijdens de Walk of Life dagen is er een luisterend oor, verbinding, en worden op groepsniveau doormiddel van erkende coachingstechnieken handvatten geboden ter bevordering van de mentale gezondheid.